AKARYAKITTA İNDİRİME GİDİLECEKMİ PDF Yazdır e-Posta
Kullanıcı Değerlendirmesi: / 1
ZayıfEn iyi 
HABER MERKEZİ tarafından yazıldı.   
Salı, 14 Aralık 2010 18:53
Akaryakıt fiyatlarını değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dağıtıcıların, fiyatlarda indirime gidileceğine inandığını söyledi.
Son zamla birlikte 4 lirayı aşan akaryakıt fiyatları tartışma yaratmaya devam ediyor. NTV'de bir programa katılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, fiyatları değerlendirdi ve "fiyatlarda indirime gidileceğine inandığını" söyledi.
Bakan Yıldız'ın açıklamaları şöyle:
"Babacan'ın başkanlığında bugün geniş bir toplantı yaptık. Bizim iktidarın başıyla bugüne kadar nasıl bir gelişme gösterdi, rafine edilmiş petrol ürünleri arasında nasıl bir korelasyon var, serbest piyasa olabildiğince serbest midir, bunları konuştuk. Fiyatlara müdahalemiz söz konusu değil. Tavan fiyat EPDK'nın vereceği bir karar. Ham petrol girişi, döviz fiyatları, rafine fiyatları, dağıtıcılar ve bayiler. Böyle bir zincir var. Basında çok ciddi bir abartı gördüm. Sekiz yılda enflasyon yüzde 107 oldu. Konan ÖTV ve vergiler sekiz yılda yüzde 107'yi geçmedi. Topladığımız vergilerin GSMH'ye oranı batılı ülkelerin çok altında. Bu ülkeyi idare eden irade hangi kalemden vergi alacağına karar veriyor. Verginin aleyhine enerji bakanı olarak konuşamam. İthalat da serbest. Dağıtım lisansı almış firma gelip satabilir. Ham petrol ve vergi yanı fiyatın yüzde 90'ını alıyor. Herhangi bir enerji düzenlemesine gerek kalmaksızın rafine ve dağıtıcı arasındaki düzenlemenin tabii olarak çözüleceğine inanıyorum. Rafine merkezi ve dağıtıcılarından bir indirim geleceği kanaatine sahibim. Sekiz yılda ham petrolü 22 dolarla aldık, şu anda 4.38 katına çıktı fiyat. Rafine edilmiş benzin fiyatı ise 2.95 kat arttı.
Direkt toplanan vergi miktarı AB ülkeleriyle karşılaştırılamayacak kadar düşük. Babacan önemli bir açıklama yaptı. 2010 ve 2011'de akaryakıtın, petrol ürünlerinin ÖTV'sinin sabit kalacağını söyledi. Büyüme hızını ve enflasyonu katarsanız iki yıla karşılık gelen ÖTV rakamı yüzde 17 geri gidecek demektir. Bu vergi artırılmayacak haberini vermiş oldu. Ben inanıyorum benzin fiyatlarını rafine merkezi ve dağıtıcılar geriye doğru çekecektir."
Doğalgaz'a zam gelecek mi?
Doğalgaz fiyatlarını da değerlendiren Yıldız, bu kış zam olmayacağını belirterek bu konuda çok rahat olduğunu belirtti.
HES projeleri
Tartışma yaratan HES projeleri hakkında konuşan Bakan, Türkiye'nin rezerv itibariyle su kaynaklarının üçte birini kullandığını söyledi. Yıldız şöyle devam etti:
"Yaklaşık 300 megavatlık bir HES'in kurulması demek 80 milyon dolarlık doğalgaz almamak demek. Yerli kaynaklar tarafından karşılanan bir enerji portföyü olsun. Çok güzel bir şey. O zaman HES'lerin üçte biri işletmede, üçte biri lisanslandı yapım aşamasında, üçte biri de proje aşamasında. 45 bin megavat civarında HES'lerden olacak."
 

Yorum Ekle


Guvenlik Kodu
Yenile

 

 

 


 


 

Site Dil Seçimi

Albanian Azerbaijani Catalan Chinese (Traditional) Czech English French German Hindi Italian Macedonian Portuguese Russian Spanish Urdu

REKLAM VE İLANLAR

 

SON YORUMLAR

RSS
  • Döviz
  • ozgunes

Haber Arama

Giriş Formu



SİTE SAYAÇ

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterBugün121
mod_vvisit_counterDün682
mod_vvisit_counterTOPLAM317954
Şu anda 31 konuk çevrimiçi

VİDEOLARIMIZ

LOGO